Barnkalas

Förväntningarna börjar tidigt, nedräkning till kalasdagen, spänningen över att det snart är dags, förhoppningarna över presenterna. Alla barn längtar och ser fram emot sin födelsedag men ännu mer sitt barnkalas. Det är då det ska hända. Alla lekar som de vill leka, tårtan med ljusen som ska blåsas ut och presenter som ska öppnas. Barnkalas är en höjdpunkt för barnen men oftast ganska uttröttande för föräldrarna. Viljan att uppfylla önskningarna som barnet har ställs emot ekonomi och orken att fixa det som behövs. Det finns också en tendens att det blir en tävling mellan föräldrar, om vem som fixar det bästa kalaset.

Barnkalas hemma eller borta?

Barnkalas med sjörövartema

Att ha sitt kalas hemma tycker många barn är roligt. Då får alla kompisar komma hem och se födelsedagsbarnets rum, leksaker och omgivning. För de föräldrar, vars barn är inbjudna, är det oftast ganska smidigt att ta sig dit, eftersom man vanligtvis bor nära. För föräldrarna till födelsebarnen kan det bli en stress eftersom det ska städas, bakas, handlas, dekoreras och ordnas med lekar. Väljer man istället att ha sitt barnkalas hos något företag så blir det mindre för föräldrarna att planera. Leken är redan fixad, vare sig man är på lasergame eller paintball. Är det ett barn som gillar att pyssla finns det även företag som ordnar det.

Att ha barnkalas på lasergame eller paintball kan vara en rolig upplevelse för både vuxna och barn. De vuxna kan många gånger vara med på samma aktiviteter som barnen och ordna tävlingar där vuxna tävlar mot barnen. Det blir ett lekfullt kalas som ger minnen åt både barn och vuxna. Det finns många aktiviteter där barn får interagera med andra barn som hjälper den sociala förmågan. Det finns också möjlighet för de vuxna att koppla av medans barnen springer och förbränner energi och har roligt. På många ställen kan man få mat serverad, en present till födelsedagsbarnet och en rejält tilltagen godispåse.

Kostnad för kalas

Att ha barnkalas på ett företag kan däremot kosta mycket pengar och det är inte alla som har pengar till det. Det brukar oftast vara ett krav på minst antal barn vilket gör att kostnaden kan bli ganska stor. Företag som inriktar sig på att ordna kalas i deras lokaler är oftast inte så centrala, så alla barn och föräldrar måste också ordna transport dit och hem. Det blir inte heller lika personlig och mysigt att vara på t.ex. ett lekland som att vara hemma. Det passar inte alla barn att springa runt på ett ljudligt lekland eller skjuta sig fram i ett lasergame.

Känner man att lekland inte är det som passar födelsedagsbarnet så kan man med små medel göra ett minnesvärt barnkalas hemma. Sänk kraven på städningen, det måste ändå städas efteråt. Skippa tårtan och servera glass istället, det brukar det flesta barnen tycka bättre om. Några ballonger, handritade inbjudningskort och fiskedamm eller enklare skattjakt för att leta godis. Det kan vara bra att ha en inledande lek, annars så brukar de komma igång att leka bra själva. Vill man gå en mellanväg, så är ett alternativ att ha kalaset hemma och hyra in en clown, trollkarl eller varför inte en hoppborg?

Gör det som passar er familj

Det är viktigt att komma ihåg att det inte är en tävling mellan föräldrarna om vem som fixar det dyraste och mest exklusiva kalaset. När man ska välja hur man ska ha sitt barnkalas är det bästa att utgå från barnets önskemål, sin ekonomi kombinerat med sitt engagemang för att få fram den lösning som passar just er familj. Enkelheten med att ha sitt barnkalas på lasergame eller paintball kan många gånger vara värt den summa pengar man måste lägga ner. Det frigör även föräldrarna så att de kan vara med och leka på ett helt annat sätt än om man är hemma, vilket gör det till en aktivitet för både stora och små.