Buffé

En bjudning med buffé brukar alltid vara uppskattat, eftersom var och en kan ta det de tycker om, och man slipper momentet att ta reda på vem som äter vad. Om den serveras efter en aktivitet är det bra att tänka på att de flesta brukar vara mycket hungriga. Kanske är ni en grupp som spelar lasergame eller någon annan krävande sport tillsammans? Då passar en mättande buffé perfekt efteråt. Det är lätt att anpassa rätterna till typen av bjudning och vilka som deltar. Den ena gången kan det vara lite snacks och plockrätter och vid annat tillfälle mer barnvänliga rätter.

Buffé på andra språk

En populär typ av buffé är spanska tapas. I Spanien umgås man gärna över ett glas vin och flera olika smårätter. Ordet tapas betyder lock och kommer från att soldaterna en gång i tiden var tvungna att lägga ett lock över sina glas för att inte dricka för mycket. På locket låg det som skulle ätas innan man fick dricka. Några av de mest kända smårätterna är pinhos som betyder att maten sitter på en pinne, det vill säga olika munsbitar som hålls ihop av en pinne. Det kan vara räkor, köttbullar, ost eller grönsaksbitar. Spansk tortilla, vitlöksdipen aioli och saltkokt potatis är andra omtyckta tapas.

Buffé på grekiska men även på turkiska är meze. Sättet att äta dem på liknar det spanska. Sällskapet delar på flera olika smårätter och i Grekland dricker man gärna ouzo eller inhemskt vin till. De vanligaste grekiska rätterna är vitlöksdipen tzatziki, kryddiga lantkorvar, små köttbullar, vinbladsdolmar fyllda med ris och kryddor samt små pajer med ost eller spenat. I Turkiet kan du, förutom de rätter som är lika som de grekiska, även få kikärtsröran hummus, spett med lammfärs, aubergineröra och pitabröd. Till detta dricker man vatten, inhemskt öl eller raki som är ett anisbrännvin och liknar grekiska ouzon till smaken.

Att bjuda hungriga gäster

Som avslutning på en dag fylld med aktiviteter är alla troligtvis väldigt hungriga. Vad serverar man då på en buffé? Matiga sallader passar perfekt. Dels är de mättande men de innehåller även massor av näringsämnen, som är bra för de som vill hålla sig i form. Ett förslag är att blanda olika grönsaker med avokado och kikärter. En sallad med bönor och grönsaker innehåller även mycket proteiner och till den passar en dressing gjord på ädelost. Trevligt och omtyckt är att ha ett bord med sallader och bröd och utöver det ha ett fat med marinerade köttbitar som var och en tar av och grillar själv på den tända grillen.

En klassisk svensk buffé är vårt populära smörgåsbord. Här serverar man olika sorters sill och en sillsallad. En Janssons frestelse och traditionella svenska köttbullar förbereder man lätt dagen innan. Lite olika kallskuret som korvar, skinka eller lax är omtyckt. Kokta ägg serverade i halvor med lite majonnäs och en räka eller fiskrom på ser snyggt ut och smakar gott. Olika ostar och några sorters knäckebröd och smör är ett måste. Att servera den här typen av smörgåsbord passar alla årstider, med lite variation för att passa till exempel jul eller sommar.

Vad vill barnen ha?

Buffé med nyttiga och mättande sallader

Att bjuda barnen på buffé kan vara lite klurigt. Ta gärna reda på innan om det är någon som har allergier för att anpassa maten så bra som möjligt. Annars är det mest populära på en buffé för barn pizzabitar, korv med bröd och små spett med kyckling eller köttbullar. Man kan även servera pannkaksrullar med något gott i eller blanda pasta och korv i en sallad. Se gärna till att varje rätt har något färgglatt som tomater, morötter eller paprika. Det ser mycket trevligare ut. Om du har fantasi kan du också skapa till exempel flugsvampar av körsbärstomater och som nyttig efterrätt spöken av halva bananer med lite glass till.