Paintball

Paintball är en fartfylld lagsport som passar perfekt för alla som vill ha lite lekfull action i vardagen. Paintballen påminner om barndomens vattenkrig med den stora skillnaden att man istället för vatten använder sig av gelatinkulor fyllda med färg. Trots att en paintballmatch ibland kan verka ganska kaotisk finns det en hel del regler och det krävs strategi och träning för att bli bra. Sporten är mer fysiskt krävande än vad många tror. Idag har sporten blivit ett vanligt inslag på bland annat företagsevent, svensexor och födelsedagskalas. Hos den svenska allmänheten slog paintball igenom på 2000-talet men sporten har rötter som sträcker sig längre tillbaka än så.

Paintball spelas i många olika former

Paintballens historia sträcker sig tillbaka till 1970-talets USA. Sporten inspirerades av de färgkulemarkörer som användes i skogsindustrin för att markera träd. Den första paintballmatchen spelades 1981. I modern paintball finns det många olika spelformer. I alla gäller det att försöka träffa motståndarlagets spelare med sina färgkulor samtidigt som man själv undviker att bli träffad. Om man blir träffad ska man sträcka sin arm i luften och ropa att man är träffad. Sedan springer man till safe zone, som är en plats där man inte får skjuta eller bli skjuten på. Oftast måste de träffade spelarna vänta i safe zone tills nästa omgång börjar.

Den vanligaste och enklaste spelformen inom paintball kallas för eliminering. I en klassisk elimineringsmatch gäller det helt enkelt att skjuta ut hela motståndarlaget. Det lag som sist har spelare kvar vinner. En annan populär spelform är flaggspel. I flaggspel har lagen varsin flagga som står i deras baser. Målet är att fånga motståndarlagets flagga och springa tillbaka med den till den egna basen utan att bli träffad. En populär variant av flaggspelet är speedball. I speedball spelar man i tre-, fem- eller sjumannalag på en liten paintballbana. De flesta moderna speedballbanorna använder uppblåsbara värn som spelarna kan gömma sig bakom.

En person spelar paintball

Paintballspelare använder mycket utrustning

I paintball används en hel del utrustning. Vapnet som används för att skjuta motståndare kallas för markör. Det finns olika typer av markörer men alla är utrustade med färgkulemagasin och använder sig av fjädrar, gravitation eller elektricitet för att förse markören med färgkulor. Färgkulorna är gjorda av gelatin och fylla med vattenlöslig färg. Kulorna är biologiskt nedbrytbara och giftfria. För inomhusmatcher finns det speciella kulor som kallas för reballs. Reballs är gjorda av gummi och spricker inte när de träffar. Att bli träffad av en paintballkula kan göra väldigt ont. För att skydda sig är därför alla paintballspelare utrustade med skyddsmasker som täcker hela ansiktet.

Vissa oinsatta personer anser att paintball snarare är en lek än en sport, men det är en ganska fördomsfull uppfattning. Faktum är att det finns många professionella lag som tränar och tävlar i paintball. Det finns paintballserier och det ordnas även olika turneringar i sporten. Idag är det speedballformatet som är vanligast i tävlingarna. Turneringarna spelas oftast som seriespel där alla lag möter varandra och får poäng efter hur många spelare de har kvar efter varje match. Den största paintballserien i Europa kallas för Millennium Series och har deltagare från hela världen. I Nordamerika finns det tre stora paintballserier: NPPL, NXL och PSP. Svenska lag har varit framgångsrika i Nordamerika. Hemma i Sverige är det svenska mästerskapet den största tävlingen. Det svenska mästerskapet avgörs i ett antal tvådagarstävlingar som spelas från maj till september.

En fartfylld sport för alla

Det är inte speciellt svårt att lista ut varför paintball har blivit en populär sport bland amatörer och proffs. Sporten är rolig och mycket enkelt att lära sig. Paintballen påminner om barndomens lekar och är dessutom väldigt spännande. Många paintballentusiaster brukar säga att adrenalinkickarna är det bästa med sporten. Känslan av att man måste träffa eller bli träffad är oslagbar. Vissa brukar säga att den känslan är som att vara med i ett datorspel i verkligheten – och som en bonus får man dessutom röra på sig! Alla kan spela paintball, oavsett ålder, kön och talang. Om du gillar att skjuta färg på dina kompisar och kollegor är det här en sport för dig!