Relax

Efter att man har fyllt hela dagen med fartfyllda lekar, som till exempel paintball och lasergame, kan hela kroppen ömma lite. En perfekt dag ute med kompisgänget, arbetskompisarna eller familjen kan då med fördel avslutas med en riktigt avslappnande upplevelse. Relax är ett perfekt sätt att koppla av på, samtidigt som man fortfarande kan uppleva den trevliga gemenskapen. Vad är relax då? Det kan innebära lite olika saker, beroende på vad man önskar och vilken anläggning som arrangerar det. Spabehandlingar, massage, gemensam bastu, jacuzzibad och olika naturliga terapier för hälsa och välbefinnande är vanligt att få uppleva på en relaxavdelning.

Relax för hälsans skull

När vi får massage så ökar blodtillförseln till våra muskler, vilket i sin tur gör att smärtan i dem minskar. Förutom att vara ett ypperligt hjälpmedel för att få musklerna att slappna av, ger även massage andra hälsofördelar. Det kan verka avgiftande, vilket innebär att de gifter som vi har byggt upp i kroppen frigörs ur musklerna och försvinner ut i blodet. Sedan svettas vi ut dem. På relax kan man ofta ta del av många olika massagetekniker, som exempelvis svensk- thai- eller shiatsumassage. Många relaxcenter använder sig även av speciella oljor med naturliga doftämnen, för att göra det ännu mer avslappnande.

Det är något väldigt speciellt med att sitta tillsammans i en jacuzzi. Värmen och bubblorna är välgörande för musklerna och får oss även att slappna av tillsammans, vilket bjuder in till samtal och gemenskap. Den skandinaviska motsvarigheten till ett jacuzzibad måste nog vara bastun och många väljer fortfarande att ta ett bastubad tillsammans för att umgås och koppla av med välgörande värme. Värmen, precis som massagen, verkar avslappnande på musklerna och rensar ur gifter ur kroppen. På relax är det vanligt att hitta både jacuzzibad och bastu. Det är en väldigt trevlig upplevelse att sitta tillsammans och slappna av på det här sättet.

Slappna av ihop på relax

Ny energi med hjälp av dofter

Något som brukar vara mycket populärt på en relax är aromaterapi. Det innebär att olika dofter används för att åstadkomma en effekt på sinnet, kroppen och känslorna. Effekten kan till exempel vara avslappnande, energigivande, utrensande eller upplyftande. Det är essentiella oljor som används, vilket är helt naturligt och baserat på destillationer av växter eller blommor. På många olika relaxavdelningar används aromaterapi ihop med andra terapier, som exempelvis massage eller bastubad. Under en massage är det vanligt att de essentiella oljorna tillsätts till massageoljan eller att de används i en oljebrännare som sprider ut väldoften över rummet där massagen äger rum.

Ifall ett bastubad kombineras med aromaterapi är det vanligt att oljan tillsätts till den hink med vatten som man sedan skopar över stenarna. Specialtillverkade spridare kan också användas för att sprida dofterna över bastun. På en relax brukar det finnas många olika dofter att välja mellan. Ifall du vill ha en upplevelse som är avslappnande och lugnande är lavendel, jasmin, bergamott, ylang-ylang och kamomill vanliga oljor som används. Ifall du hellre vill ha en uppiggande upplevelse, då är pepparmynta, rosmarin, ingefära och citrongräs några aromaoljor som har en stark effekt. Din relax har ofta sammansatta behandlingar som kombinerar olika oljor, så att du kan få precis den behandlingen och upplevelsen som du önskar. Effekten av dessa oljor brukar ofta överraska de som provar på aromaterapi för första gången, då det nästan ger omedelbara resultat.

Slappna av ihop

Att tillsammans unna sig något avkopplande, välgörande och hälsogivande är något alldeles speciellt. På en relax kan alla slappna av ihop och samla krafter inför nya äventyr tillsammans. Efter en dag fylld med aktiviteter är ett besök på en relax en perfekt avslutning. Förutom olika välgörande terapier är det även vanligt att det finns träningsmöjligheter på en relaxavdelning, vilket passar perfekt för de i sällskapet som fortfarande har energi att ge utlopp för. Många relaxavdelningar har även lite enklare matservering med fokus på hälsosam mat, som sallader, juicer och smoothies. Varför inte avsluta dagen tillsammans i hälsans tecken? Det skapar garanterat ett trevligt minne för alla de som väljer att vara med.